goed toegankelijke website voor jouw bedrijf

Het belang van een goed toegankelijke website voor jouw bedrijf

Als bedrijf is het van cruciaal belang om een website te hebben die goed toegankelijk is voor jouw klanten en potentiële klanten. Dit geldt niet alleen voor degenen die bekend zijn met jouw bedrijf en website, maar ook voor degenen die jouw bedrijf voor het eerst ontdekken. In deze blog zullen we bespreken waarom het belangrijk is om een goed toegankelijke website te hebben, hoe dit kan bijdragen aan jouw bedrijfssucces en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw website toegankelijk is voor iedereen.

Waarom is een goed toegankelijke website belangrijk?

Een website die goed toegankelijk is, betekent dat alle bezoekers jouw website kunnen gebruiken, ongeacht hun beperkingen. Dit kan gaan om visuele of auditieve beperkingen, motorische beperkingen of beperkingen in het begrijpen van de inhoud van jouw website. Door ervoor te zorgen dat jouw website voor iedereen toegankelijk is, kan je ervoor zorgen dat jouw bedrijf geen potentiële klanten misloopt en dat je de gebruikerservaring van bestaande klanten verbetert.

Een ander belangrijk voordeel van een goed toegankelijke website is dat het jouw bedrijf kan helpen om hoger te scoren in zoekmachines. Zoekmachines, zoals Google, willen de beste resultaten bieden aan hun gebruikers. Dit betekent dat zoekmachines websites die toegankelijk zijn voor iedereen hoger zullen ranken dan websites die minder toegankelijk zijn. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer organisch verkeer naar jouw website, wat kan leiden tot meer klanten en meer omzet.

Toegankelijke website
Toegankelijke website

Hoe kan een toegankelijke website bijdragen aan jouw bedrijfssucces?

Een goed toegankelijke website kan bijdragen aan het succes van jouw bedrijf op verschillende manieren. Hier zijn er een paar:

 1. Meer klanten
  Als jouw website toegankelijk is voor iedereen, inclusief mensen met beperkingen, betekent dit dat je meer potentiële klanten kunt bereiken. Door ervoor te zorgen dat jouw website voor iedereen toegankelijk is, zorg je ervoor dat je geen klanten misloopt die anders misschien niet bij jouw bedrijf terecht zouden komen.
 2. Betere gebruikerservaring
  Een goed toegankelijke website zorgt voor een betere gebruikerservaring voor al jouw bezoekers. Mensen met beperkingen kunnen jouw website op dezelfde manier gebruiken als mensen zonder beperkingen. Dit kan resulteren in meer tevreden klanten en kan op zijn beurt leiden tot meer positieve mond-tot-mondreclame.
 3. Hogere rang in zoekmachines
  Zoals eerder genoemd, kan een toegankelijke website bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines. Dit kan leiden tot meer organisch verkeer naar jouw website, wat kan resulteren in meer klanten en omzet voor jouw bedrijf.

Hoe zorg je voor een goed toegankelijke website?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw website goed toegankelijk is voor iedereen. Hieronder zijn enkele tips:

 • Maak gebruik van alt-tags voor afbeeldingen
  Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van jouw website, maar kunnen moeilijk te begrijpen zijn voor mensen met visuele beperkingen. Door gebruik te maken van alt-tags, of alternatieve tekstbeschrijvingen van de afbeeldingen, kunnen mensen die deze afbeeldingen niet kunnen zien toch begrijpen wat er op de afbeelding te zien is.
 • Zorg voor ondertiteling bij video’s
  Video’s kunnen een geweldige manier zijn om informatie te delen, maar kunnen moeilijk te begrijpen zijn voor mensen met auditieve beperkingen. Door ondertiteling toe te voegen aan jouw video’s, zorg je ervoor dat iedereen de informatie op jouw website kan begrijpen.
 • Maak gebruik van een duidelijke en eenvoudige lay-out
  Een duidelijke en eenvoudige lay-out kan het voor iedereen gemakkelijker maken om jouw website te gebruiken. Maak gebruik van duidelijke koppen, een eenvoudige navigatiestructuur en zorg ervoor dat de belangrijkste informatie gemakkelijk te vinden is.
 • Test de toegankelijkheid van jouw website
  Er zijn verschillende tools beschikbaar om de toegankelijkheid van jouw website te testen. Hiermee kun je ontdekken welke delen van jouw website niet goed toegankelijk zijn en wat je kunt doen om deze delen te verbeteren. Het is aan te raden om deze tools regelmatig te gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw website altijd goed toegankelijk is.
Toegankelijke website, hoe zorg je ervoor
Hoe zorg je voor een goed toegankelijke website?

Conclusie

Een goed toegankelijke website is van groot belang voor het succes van jouw bedrijf. Door ervoor te zorgen dat jouw website toegankelijk is voor iedereen, kun je meer potentiële klanten bereiken en een betere gebruikerservaring bieden aan jouw bestaande klanten. Daarnaast kan een toegankelijke website bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines, wat kan resulteren in meer organisch verkeer naar jouw website en meer omzet voor jouw bedrijf. Door gebruik te maken van de tips in deze blog kun je ervoor zorgen dat jouw website goed toegankelijk is voor iedereen en kun je bijdragen aan het succes van jouw bedrijf.

Voorbeelden van tools die je kan gebruiken

Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je de toegankelijkheid van jouw website kunt testen. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

WAVE Web Accessibility Evaluation Tool

De WAVE Web Accessibility Evaluation Tool is een online tool waarmee je de toegankelijkheid van jouw website kunt controleren. Deze tool controleert jouw website op verschillende punten, zoals de aanwezigheid van alternatieve tekst bij afbeeldingen, het gebruik van koppen, enzovoort. De tool geeft je vervolgens een rapport met aanbevelingen voor verbetering.

WebAIM’s Accessibility Evaluation Tool

WebAIM’s Accessibility Evaluation Tool is een andere online tool waarmee je de toegankelijkheid van jouw website kunt testen. Deze tool controleert jouw website op verschillende punten, zoals de aanwezigheid van alternatieve tekst bij afbeeldingen, het gebruik van koppen, enzovoort. De tool geeft je vervolgens een rapport met aanbevelingen voor verbetering.

AChecker

AChecker is een online tool waarmee je de toegankelijkheid van jouw website kunt testen. Deze tool controleert jouw website op verschillende punten, zoals de aanwezigheid van alternatieve tekst bij afbeeldingen, het gebruik van koppen, enzovoort. De tool geeft je vervolgens een rapport met aanbevelingen voor verbetering.

Axe Accessibility

Axe Accessibility is een browserextensie waarmee je de toegankelijkheid van jouw website kunt controleren. Deze tool werkt samen met de ontwikkelaarstools van je browser en controleert jouw website op verschillende punten, zoals de aanwezigheid van alternatieve tekst bij afbeeldingen, het gebruik van koppen, enzovoort. De tool geeft je vervolgens een rapport met aanbevelingen voor verbetering.

Tip!

Het is aan te raden om meerdere tools te gebruiken om de toegankelijkheid van jouw website te testen, omdat elke tool zijn eigen sterke en zwakke punten heeft. Door gebruik te maken van verschillende tools, kun je een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de toegankelijkheid van jouw website en ervoor zorgen dat jouw website voor iedereen goed toegankelijk is.

Veelgestelde vragen over het belang van een goed toegankelijke website
Veelgestelde vragen over een goed toegankelijke website

Veelgestelde vragen over het belang van een goed toegankelijke website:

 • Wat is een toegankelijke website?

  Een toegankelijke website is een website die ontworpen en ontwikkeld is met het oog op gebruikers met verschillende beperkingen en uitdagingen. Dit betekent dat de website bijvoorbeeld goed leesbaar moet zijn voor mensen met een visuele beperking, navigeerbaar moet zijn voor mensen met motorische beperkingen en begrijpelijk moet zijn voor mensen met cognitieve beperkingen.

 • Waarom is het belangrijk om een toegankelijke website te hebben?

  Een toegankelijke website is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat jouw website voor een breed publiek toegankelijk is, ongeacht hun beperkingen en uitdagingen. Dit betekent dat iedereen, ongeacht hun fysieke of cognitieve beperkingen, jouw website kan gebruiken en de inhoud kan begrijpen. Een toegankelijke website zorgt dus voor een betere gebruikerservaring voor iedereen en kan helpen om een breder publiek te bereiken.

 • Wat zijn de voordelen van een toegankelijke website?

  Een toegankelijke website heeft verschillende voordelen. Ten eerste vergroot het de gebruikerservaring en maakt het de website toegankelijk voor een breder publiek. Dit kan leiden tot meer bezoekers, een hogere betrokkenheid en een grotere kans op conversie. Daarnaast kan het voldoen aan de toegankelijkheidseisen van jouw website bijdragen aan jouw reputatie als een inclusief en toegankelijk bedrijf.

 • Hoe kan ik mijn website toegankelijk maken?

  Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om jouw website toegankelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld het zorgen voor duidelijke en begrijpelijke inhoud, het gebruik van alternatieve tekst bij afbeeldingen, het bieden van ondertiteling of transcripties bij video’s en audiofragmenten, en het gebruik van kleurcontrasten die goed zichtbaar zijn voor mensen met een visuele beperking. Er zijn ook verschillende tools beschikbaar waarmee je de toegankelijkheid van jouw website kunt testen.

 • Hoe kan ik de toegankelijkheid van mijn website testen?

  Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je de toegankelijkheid van jouw website kunt testen, zoals de WAVE Web Accessibility Evaluation Tool, WebAIM’s Accessibility Evaluation Tool, AChecker en Axe Accessibility. Het is aan te raden om meerdere tools te gebruiken om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de toegankelijkheid van jouw website.

 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn website up-to-date blijft qua toegankelijkheid?

  Het is belangrijk om regelmatig de toegankelijkheid van jouw website te controleren en te blijven verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het implementeren van een toegankelijkheidsbeleid, het organiseren van trainingen en workshops voor jouw team, en het regelmatig testen en updaten van jouw website. Het is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van toegankelijkheid en deze toe te passen op jouw website. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van toegankelijkheidsrichtlijnen, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), en door het opvolgen van feedback en suggesties van gebruikers met beperkingen.

 • Is het hebben van een toegankelijke website verplicht?

  In sommige landen en regio’s zijn er wetten en richtlijnen die eisen stellen aan de toegankelijkheid van websites. Zo geldt in de Europese Unie de Europese richtlijn voor de toegankelijkheid van overheidswebsites en -apps, die bepaalt dat deze uiterlijk in september 2020 toegankelijk moeten zijn voor mensen met beperkingen. Het is daarom belangrijk om te controleren of er in jouw land of regio wetten of richtlijnen bestaan en deze na te leven.

 • Hoe kan een toegankelijke website bijdragen aan mijn SEO?

  Een toegankelijke website kan bijdragen aan een betere SEO (Search Engine Optimization), omdat zoekmachines zoals Google de voorkeur geven aan websites die toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn voor alle gebruikers. Door het implementeren van toegankelijkheidsrichtlijnen en -praktijken kan de leesbaarheid en vindbaarheid van jouw website verbeteren, waardoor deze hoger kan scoren in zoekresultaten.

 • Moet ik een professional inhuren om mijn website toegankelijk te maken?

  Het is aan te raden om een professional in te huren die bekend is met toegankelijkheidsrichtlijnen en -praktijken, vooral als je niet bekend bent met deze materie. Een professional kan helpen bij het identificeren van problemen op jouw website en het implementeren van oplossingen om de toegankelijkheid te verbeteren. Er zijn ook organisaties die gespecialiseerd zijn in het toegankelijk maken van websites en het bieden van advies en ondersteuning op dit gebied.

 • Hoe kan ik het belang van een toegankelijke website aan mijn team of leidinggevenden uitleggen?

  Het belang van een toegankelijke website kan worden uitgelegd door te wijzen op de voordelen voor gebruikers, de verbeterde reputatie van jouw bedrijf als inclusief en toegankelijk, en de potentiële voordelen voor de SEO van jouw website. Daarnaast kunnen voorbeelden worden gegeven van bedrijven die hebben geprofiteerd van het verbeteren van de toegankelijkheid van hun website. Het is belangrijk om het belang van toegankelijkheid als een maatschappelijke verantwoordelijkheid te benadrukken en te wijzen op wet- en regelgeving op dit gebied.

Afsluiting

Als afsluiting van deze blog willen we benadrukken hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat jouw website toegankelijk is voor alle gebruikers. Dit draagt bij aan een inclusieve samenleving en kan ook bijdragen aan een betere SEO en reputatie van jouw bedrijf.

Als je zelf niet bekend bent met toegankelijkheidsrichtlijnen en -praktijken, kan het inhuren van een professional op dit gebied een goede oplossing zijn. Ons team van “Hulp is Hier” is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van websites en kan helpen bij het identificeren van problemen en het implementeren van oplossingen om de toegankelijkheid te verbeteren.

We raden je aan om contact met ons op te nemen als je meer wilt weten over onze diensten en hoe we jouw website toegankelijk kunnen maken voor alle gebruikers. Laten we samenwerken om jouw website toegankelijker en inclusiever te maken!

Misschien ook interessant

Ontwerpen van een website, 11 tips voor het maken van een top website!

Ontwerpen van een website, 11 tips voor het maken van een top website!

Het ontwerpen van een website is een uitdagend en belangrijk project, of je nu een ondernemer bent die een online aanwezigheid opbouwt, of een freelancer die websites ontwerpt voor klanten. Het proces omvat veel beslissingen en overwegingen, dus het is belangrijk om goed voorbereid te zijn.

In dit artikel nemen we je mee door het proces van het ontwerpen van een website, van start tot finish. We behandelen alles wat je moet weten, van het bepalen van de doelen van de website tot de lancering en verdere onderhoud.

read more
Wat is PHP?

Wat is PHP?

InhoudsopgaveHoe gebruik je PHP?Welke versie van PHP moet ik hebben?Kan ik de PHP versie zelf aanpassen? PHP is een programmeertaal die wordt gebruikt voor server-side scripting. Dit betekent dat de code op de server wordt uitgevoerd, in plaats van in de browser van...

read more
Wat is een cookie?

Wat is een cookie?

Is een cookie melding verplicht?Wat moet er precies in een cookie melding staan?Welke cookies bestaan er? Cookies zijn kleine tekstbestanden die op je computer worden opgeslagen wanneer je een website bezoekt. Ze worden gebruikt om informatie op te slaan over je...

read more

Nog vragen?

Skip to content